Laatste dagen op de Finca 15/16-03
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Duo Penotti
17 Maart 2009 | Colombia, Santa Rosa de Cabal
Een onrustige nacht. Niet goed geslapen. Na het ontbijt gaan we de site bijwerken. Vandaag wordt een rustig dagje. Mijn voeten zijn nog steeds gezwollen. De beentjes maar een beetje hoog houden vandaag. Het is de laatste hele dag op de Finca. Het zonnetjes schijnt lekker. Ruben vraagt of Juan wilt zwemmen. Dat wil hij natuurlijk wel. Terwijl we de site bijwerken, melden zich Carla, Maurice, Sam en Sara om te skypen. Gezellig even bijkletsen. Juan komt ook nog even vriendelijk dag zeggen. Sam laat iets van piraten zien en Juan wilt het natuurlijk ook hebben. Daarna meldt zich fam. Erdkamp. Ik vertel het tegen Juan, waarop hij antwoordt dat hij niet wil skypen. Oké zeg ik, dan alleen pappa en mamma met Niels en Mats. 5 min. later is hij aan het huilen en verteld tegen Stella dat mamma gezegd heeft dat hij niet met zijn neefjes mag skypen. Aai aai stoute mamma. Hoezo mis communicatie???? Na het skypen gaat Jef even met Juan in het badje.
Oma Moreno komt me een kado brengen. Ik krijg een poncho. Ja ja…. met mooie kleurtjes en geborduurde vlinders erop. Ik moet hem meteen aandoen en Jef laten zien. Die ligt natuurlijk stiekum in een deuk. Opeens begint het rommelen en wordt het een beetje donker. Het weer slaat om en het begint te regenen. Dan maar even in ons huisje vertoeven. Ik ga al wat spullen inpakken voor het vertrek morgen. Jef heeft een knoop in zijn maag en voelt zich een beetje down. Ik ben ook niet helemaal happy. We vertrekken morgen naar Bogotá en dat voelt heel dubbel. We voelen ons rot voor Juan. Hij voelt zich hier thuis en kan zijn eigen taal spreken.Ruben besluit een stukje met ons te gaan rijden voor het eten. Beetje afleiding voor ons. Helaas loopt dit een beetje anders. Als we in de auto zitten, incl. kleine oma klinkt opeens een mooi Colombiaans liedje op de radio. Juan herkend het nummer en begint de tekst volledig mee te zingen. Mijn hart breekt. Hij ziet er zo onschuldig uit. Jef pakt de camera en wil hem filmen. Als hij naar mij kijkt stromen de tranen over de wangen. Dan komen ook de tranen bij Jef. Daar zitten we dan, huilend in de auto. Het theelepel vrouwtje begrijpt er niets van. Je wilt hem hier gewoon niet weghalen. Dit is zijn land, zijn taal, zijn gewoontes. Maar goed....Weer terug op de Finca heeft oma voor ons gekookt. Het is een heerlijke kippensoep. De eerste keer echt warm. Daarna een rijstgerecht. Na het eten besluiten we met ons 3tjes in een bed te slapen. We willen Juan gewoon bij ons hebben, een warm en veilig gevoelg geven. We liggen niet lang zo, Jef vlucht naar het bed van Juan. Hij is ook zo een wemel. Ik kan ook niet echt slapen met hem. Dan heb je weer een voet op je hoofd of een vuist in een oog. Hij ligt altijd dwars in bed. Was dus een korte nacht.
De laatste dag (16-03)
Vandaag is de dag dat we naar Bogotá vliegen. 1 week eerder dan gepland. Om 7 uur opgestaan. Douchen, aandoen en de laatste keer ontbijten op de Finca. Toast met jam, ik zal het nog missen. Na het ontbijt even naar het huis van Ruben kijken. Mooi huis, moet wel nog het een en ander aan gebeuren. Vervolgens gaan we met Ruben de rekening opmaken. 17 overnachtingen + alle uitstapjes. Hij vraagt ook nog 200 dollar voor het vertalen. We hadden al een paar keer voor de rekening gevraagd maar nee hoor, alles op het laatste moment. We moeten ook nog naar de bank en kado's kopen voor de fam. Bij de bank blijkt dat we maar 3.000.000 pesos kunnen krijgen. Aai, probleem. We hebben 4.500.000 nodig. Klinkt stoer hé....Zijn we ook eens miljonair. Op naar een andere bank. Daar kunnen we nog wat krijgen. Alles ingevuld, sta ik aan de balie, sorry mevrouw, maar dat gaat hier helaas niet. Meen je dat je ploft. Typisch Colombia. Wat nu gedaan, we moeten toch Ruben betalen. Dan maar proberen te pinnen. Dat lukt, 2 x 300.000. Helaas hebben we dan nog niet genoeg. Ruben zegt; geen paniek komt goed. Eerst maar even de kado's halen. De grote oma krijgt 3 paar panty's (jaja) en de kleine 2 onderbroeken (maat van een meisje van 12) Rare kado's, maar volgens Stella kunnen ze dat goed gebruiken. Oké dan maar. Stella krijgt mijn parfum. Hier is geen parfum winkel te bekennen en ze vindt mijn parfum lekker, dus doen we dat maar. We spreken met Ruben af dat we hem de rest van het geld in dollars geven. Dat is oké. Opgelost. Terug op de Finca is het al bijna 12 uur. Oma heeft lunch gemaakt. Heerlijke empanadas en gebakken banaan. Hoe zo, afvallen hier. Help dat wordt flink sporten als we terug zijn. Als toetje iets wat ik heel lekker vind. Mega zoet. (calorie arm) Na het eten even foto's maken, kado's geven (kleine oma is zo blij met haar onderbroeken) en spullen pakken. Dan is het moment gekomen om afscheid te nemen. Dat is nooit leuk als je aan mensen gehecht bent. Jef houdt het niet droog. Stella ook niet als ze van Juan afscheid moet nemen. Juan en mamma houden zich goed. Na het afscheid op naar het vliegveld. We rijden om kwart voor 2 weg. We moeten om 16.00 uur vliegen. Ik vraag me af of we dat halen. We komen in een file, ongeluk gebeurd. We besluiten om te draaien en nemen een andere weg. Om 3 uur zijn we op het vliegveld. Pfff, net op tijd. Inchecken verloopt soepel. Na het inchecken drinken we onze laatste café frio met Ruben. Helaas zit er teveel ijs in. Dan nemen we ook van Ruben afscheid. Jef schiet weer helemaal vol. En ik moet ook even slikken. Om 16.00 uur is het zover. Juan kan niet wachten tot hij in het vliegtuig zit. Hij is heel enthousiast en vindt het geweldig. Als de motoren starten zit hij met zijn oren dicht. Daar gaan we dan, ik tel af en joehoe we zitten in de lucht. Hij kijkt zijn ogen uit. De hele reis is hij heel lief. Om 16.50 landen we in Bogotá. Het is hier heel slecht weer. Regen, regen, regen. We worden opgehaald door de zus van Walter. Het verkeer hier is nog erger dan in Santa Rosa. Verschrikkelijk drukke stad, weer 20 schietgebedjes eer we bij het hotel zijn. Het hotel is prachtig. We zijn nog net op tijd voor het avondeten. Hier zitten meerderen adoptie-gezinnen. De meeste uit Zweden en een koppel uit New-York. De meeste zijn al voor het 2e kindje hier. Het is wel erg druk en rumoerig in de eetzaal. Jef vindt het maar niks. Het eten is wel super. Na het eten even 1 koffer uitpakken want er zat een spiegel in en die is nu in 100.000 stukken. (7 jaar ongeluk???)
Juan ligt laat in bed, het is al na negen uur. Om 22.00 uur slaapt hij nog niet. Dat zal wel gezellig worden morgen. Oh ja, we moesten de zus van Walter 40.000 pesos betalen en voor walter 400.000 meegeven. Tja, die hadden we natuurlijk niet op zak. Hij komt morgen naar het hotel, zijn benieuwd hoe het dan verder gaat met de procedure en/of er al nieuws is wanneer we kunnen vertrekken.
ps; op het vliegveld zei Juan tegen Jef; Avion á tía Ingrid? (vliegtuig naar tante Ingrid) Lief hé
Hasta Mañana
Trio penotti
17 Maart 2009 - 21:20
Robert:
Avion á tio Roberto? cinco(?) nochos!! Hasta mañana. -
17 Maart 2009 - 21:50
Jolanda Theunissen:
Jullie krijgen heel wat voor jullie kiezen..maar jullie moeten maar denken..weer een stap dichter naar huis...
Nog ff volhouden..en dan kunnen jullie je emoties met jullie familie delen..
xx jolanda en de rest -
17 Maart 2009 - 21:57
Ingrid:
Nog heel even wachten schatje dan kom je met het vliegtuig naar tia Ingrid.
Het is zo grappig om te horen hoe hij een, twee, drie zegt. Hij rolt met de rrrrrrrrr alsof hij in Stein geboren is.
Gelukkig is de vliegreis goed verlopen. Dan gaat de volgende vlucht ook vast goed.
Tot snel en veel liefs -
17 Maart 2009 - 21:58
Ben:
Altijd maar denken, scherven brengen geluk.
Dat ging toch soepeltjes met Juan.
Groetjes Ben, Matti,Saar en Noor. -
17 Maart 2009 - 22:02
Ingrid:
Had de foto's nog niet gezien. DIE SPREKEN BOEKDELEN!!!!! -
17 Maart 2009 - 22:05
Een Adoptiemoeder:
Beste mensen,
Kwam jullie verhaal per toeval tegen.Ben zelf moeder van een colombiaanse kanjer die bijna 4 is.(Kwam bij ons met 1.5) Herken veel in jullie verhaal.Inderdaad Hij gaat weg uit het land waar hij geboren is, het onbekende tegemoet.Naar een toekomst met liefde, en geluk.En dat verdienen ze.Laat hem trots zijn op zijn geboorteland, en in alle opzichten groot worden in Nederland.Veel geluk samen!!!! -
17 Maart 2009 - 22:06
Shanty:
Een stapje dichter richting thuis.. krijg de tranen in me ogen van het lezen van jullie verhaal! Het zal wel moeilijk worden als jullie hier zijn maar eenmaal hij gewend is zal het wel wat makkelijker worden. Iedereen hier zal zijn steentje bijdragen. Zal klaarstaan voor jullie als jullie me vragen om op te passen of wat dan ook.. zal wel pas zijn nadat ik terug ben van Griekenland.. maar dat maakt niks uit heb ik tenminste iets om naar ui te kijken als ik terug kom haha dan zal Juan wel vloeiend nederlands spreken haha. Tot snel lieverds dikke kus -
18 Maart 2009 - 06:15
Tante Patricia:
hallo,
traan traan,snik snik.
nou duurt het mij ook te lang.
mijn gezegde is:scherven brengen geluk, jullie komen sneller naar huis dan verwacht met jullie zoon juan.
hoop zo snel mogelijk te horen wanneer jullie terug komen.
'veel liefs,michel,patricia,maaike en maarten -
18 Maart 2009 - 06:41
Mario Toorop:
Gewoon geweldig wat jullie doen voor de kleine Juan.
Respect.
Prachtige foto's.Best wel emotioneel.Een stralend Trio.
Alvast héél héél veel geluk en gezondheid in de toekomst voor jullie drietjes gewenst.
Ook van Thea,Sowella
en Sergio
18 Maart 2009 - 07:01
Maret:
Poeh ja, zit zelf hier te slikken. Kan me goed voorstellen hoe moeilijk dit voor jullie moet zijn. Toch vind ik het opvallend als ik op die foto's kijk [heel mooie foto's bij zeg!] hoe hij toch al zich bij jullie op zijn gemak voelt. Jullie waren tenslotte complete vreemden voor dit ventje en nu ligt hij gewoon bij jullie in bed, tegen jullie aan te knuffelen, noemt jullie pappa en mamma. Ongelooflijk toch? Zal best nog even zwaar worden maar gaat vast lukken. -
18 Maart 2009 - 07:24
Maurice En Carla:
Dat was wel weer even slikken!
Maar gelukkig zijn jullie bijna thuis. En ook voor Juan zal dit uiteindelijk zijn thuis worden. Dat kan ook niet anders met zo'n geweldige ouders.
Als je de foto's weer ziet, daar straalt zoveel liefde en geborgenheid vanaf, dat moet wel goed komen.
We tellen de dagen af!
Tot snel, dikke kus ook van Sam en Sara. -
18 Maart 2009 - 10:41
Gertie:
Ik hoop dat jullie mij op de hoogte houden; hoe het met jullie gaat als jullie weer in Nederland zijn. Enne Potje scherven brengen geluk !!! -
18 Maart 2009 - 11:17
Milou Koetje:
poeh poeh wat een verhalen...ik heb echt de tranen in mijn ogen!!maar jullie gaan het helemaal geweldig hebben met jullie drietjes,dat weet ik zeker!! een hele goede reis nog....en hoop voor jullie dat jullie snel terug naar Stein kunnen!! dikke knuffel,gr milou koetje (nichtje maurice) -
18 Maart 2009 - 11:49
Margo:
Ik zit met tranen in mijn ogen dit te schrijven. Wat zijn jullie toch gelukkig. Misschien valt het straks nog mee met het vliegtuig, want hij vindt alles prachtig en spannend. Dat wordt een grote zak met lolly's kopen ( welke smaak? ).Mooie waterval en zwembad. Het afscheid van de familie is mooi vastgelegd op de foto. Van die mensen moet je wel houden. Wat een simpel kadootje al niet kan doen. Heb je nog een voetbalvriendje nodig buiten de neefjes en nichtjes, denk aan Ronald. Een hele goede reis terug en tot gauw. Knuffels aan alle drie van Margo -
18 Maart 2009 - 13:16
Rozien En Boyz:
eigenlijk allemaal met geen pen te beschrijven..
En toch lukt dat jullie trio penotti!!Toeval bestaat niet! is net of ik Juan al jaren ken, we verheugen ons op jullie thuiskomst. en inderdaad wat n mooie woorden van andere adoptiemoeder, laat hem trots zijn op zijn geboorteland, samen met jullie! -
18 Maart 2009 - 13:51
Katja:
Wat een verhaal. Zo veel liefde maar tegelijk ook verdriet.
Hoop dat jullie nu snel in Nederland zijn en wat rust krijgen.
Veel liefs Katja -
18 Maart 2009 - 14:53
Miriam En Marcel:
Jeetje..jullie zijn al bijna thuis! Als ik jullie verhalen lees, kan ik ook niet zonder kleenex. Dit is een echt avontuur dat je nooit meer vergeet. En het is nog maar het begin. HEEL VEEL GELUK. -
18 Maart 2009 - 15:51
Wilma:
hoi jef,anita en juan
Eindelijk,,,bijna thuis de verhalen zijn mooi lief wij leven met jullie mee.Elke dag staat de site al klaar zo dat ROB direct met thuiskomst van zijn werk het kan lezen,want al is het s'morgen of s'vonds er word altyd ff gekeken of er nieuws is.Vandaag ligt er een tissue klaar want droog houd hy niet net zo als jullie en de rest.Ook wij leven elke dag met jullie mee als wij jullie zo gelukkig zien,,Ben op 6maart oma geworden van mijn eerste kleinkind JAYDEN,, nou lieverds tot snel dikke knuffel van ons rob en wilma urmond -
18 Maart 2009 - 18:31
Karin,paul :
Hoi,
Kan me goed voorstellen dat het afscheid van ruben en fam even slikken is. Ze hebben jullie laatste weken natuurlijk veel geholpen. Gelukkig dat de eerste vliegreis goed gegaan is, weer een stapje dichter bij Stein en voor Juan zijn nieuwe thuis waar vele mensen vol verwachting op hem zullen wachten en van hem zullen houden.
groetjes
Paul, Karin, Koen en Mirte
18 Maart 2009 - 18:46
Lilian Koetje:
Wat een verhalen het is echt af en toe even slikken, maar ik heb het gevoel dat het wel echt goed gaat komen met jullie drieën! En inderdaad zijn land mag hij trots op zijn dat is ook tot nu toe zijn enige ervaring. Wel lief hoe jullie de situaties aanpakken, petje af voor jullie ! ! Lilian tante van Maurice -
18 Maart 2009 - 19:55
Mark En Amanda:
Hey ,
even volhouden,dat jullie maar lekker snel naar jullie eigen huisje kunnen...
gtz Fam Ninaber -
19 Maart 2009 - 08:47
Jack Ingrid Nicky:
We hopen jullie snel te begroeten in Stein met jullie drieen de fotos van jullie schat zijn mooi wat is het toch een dotje, leuk jochie om te zien ,groetjes -
20 Maart 2009 - 11:04
Luus:
Eindelijk (bijna) thuis, ben heel benieuwd!!
Ik heb je wel gemist hoor! We zien ons snel,
dikke poen!!